Πρώτη φορά νονά & δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις; Ένα ένα τα βήματα – ευτυχώς για σένα η βάπτιση είναι εύκολη υπόθεση!
Τι δικαιολογητικά χρειάζεται η νονά
Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο είναι υποχρεωτικό να έχουν προσκομιστεί στην εκκλησία, ενώ κάποιες ενορίες ζητούν επιπρόσθετα πιστοποιητικό θρησκεύματος (το βγάζεις online μέσω του taxisnet στην επιλογή ληξιαρχική πράξη γέννησης) & πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που επίσης το βγάζεις μέσω taxisnet. Εάν είσαι έγγαμος/η, πολλοί ιερείς επιτρέπουν μόνο τους έγγαμους με θρησκευτικό γάμο. Επίσης, απαγορεύεται η ηλικία της νονάς να είναι κάτω των 13 ετών ενώ δεν επιτρέπονται πάνω από 2 νονοί. Επιπλέον, δεν πρέπει η νονά να έχει ξαναβαπτίσει παιδί του ίδιου φύλλου, καθώς θεωρούνται πνευματικά αδέρφια & δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσουν άλλου είδους σχέση. Τέλος, θα χρειαστεί να πεις το πιστεύω στην αρχή του μυστηρίου, αλλά σε καθοδηγεί ο πάτερ οπότε δεν χρειάζεται απαραιτήτως να το ξέρεις απ’ έξω. Μην αγχώνεσαι, είναι ωραία στιγμή & κρατάει λίγο!
Τι πληρώνει η νονά
🍼 Βαπτιστικό σετ:
- Βαπτιστικά ρούχα, εσώρουχα, υποδήματα
- Βαπτιστικός σταυρός
- Μαρτυρικά
- Σαπούνι
- Ένα μικρό μπουκαλάκι με ελαιόλαδο
- Πετσέτες (2 μικρές και μια μεγάλη)
- Σεντόνια
- Λαδόπανα
- Λαμπάδα
- Κούτα ή τσάντα βάπτισης
Tip 1: Οι μπομπονιέρες & τα προσκλητήρια είναι υποχρέωση των γονιών. Αν όμως έχει επιλεγεί κάποιο συγκεκριμένο θέμα βάπτισης καλό είναι να το λάβεις υπόψιν για να υπάρχει μία συνοχή πχ αν το θέμα είναι πασχαλίτσα ενδεχομένως θα επιλέξεις βαπτιστικά ρούχα κόκκινα και όχι τιρκουάζ. Επιπλέον, εάν ο γονιός έχει επιλέξει από κάποιο κατάστημα με είδη βάπτισης να φτιάξει τις μπομπονιέρες & τα προσκλητήρια και όχι να τα φτιάξει μόνος του DIY ή να τα εκτυπώσει online, τότε πάλι καλό είναι να δεις τα δείγματα δουλειάς του εν λόγω καταστήματος γιατί μπορεί, χρησιμοποιώντας το προηγούμενο παράδειγμα, στα προσκλητήρια με θέμα την πασχαλίτσα να έχει και σετ με τσάντα βάπτισης πασχαλίτσα κ.ο.κ. Έτσι κι αλλιώς, δεν νομίζω να κάνεις αποκλειστικά εσύ την επιλογή αλλά σε συνεννόηση με τους γονείς & εδώ που τα λέμε συνήθως με την μαμά..!
Tip 2: Τα βαπτιστικά ρούχα & παπούτσια, καλό είναι να τα αγοράσεις σε κοντινό χρονικό πλαίσιο από την βάπτιση και όχι πολύ νωρίτερα, καθώς σε αυτές τις ηλικίες τα μωρά αναπτύσσονται ραγδαία.
Tip 3: Ο σταυρός της βάπτισης είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος από τα αναμνηστικά αυτής της μέρας για το βαφτιστήρι σας, καθώς είναι το μόνο “δώρο” αναλλοίωτο στον χρόνο. Προτείνουμε για μεγαλύτερη αντοχή στην φυσική φθορά, να είναι χρυσός 14 καρατίων. Τώρα, άλλοι παράγοντες που ανεβάζουν το κόστος αλλά δεν σχετίζονται με την αντοχή οπότε είναι στην διακριτική σου ευχέρεια, είναι εάν έχει διακοσμητικούς πολύτιμους λίθους, αν είναι διπλής όψης, καθώς και το βάρος του χρυσού που σχετίζεται με το μέγεθος του σταυρού.
Άλλες υποχρεώσεις νονού
Την επόμενη Κυριακή από την βάπτιση είθισται ο νονός, μαζί με το παιδί & τον γονιό, να παρευρεθούν στην εκκλησία για την πρώτη κοινωνία του παιδιού μαζί με την λαμπάδα στολισμένη. Αυτό επαναλαμβάνεται για ακόμα 2 Κυριακές όπου την τελευταία φορά η λαμπάδα ξεστολίζεται και παραμένει στην εκκλησία.
Τέλος, πάλι εθιμοτυπικά, ο νονός μετά από 3 ημέρες από την βάπτιση, πάει στο σπίτι για το πρώτο μπάνιο του μωρού και κατόπιν το νερό με το οποίο πλύθηκε το παιδί και τα ρούχα του, το σκορπάει στην θάλασσα ή σε χώμα, ως ένδειξη σεβασμού στο αγιασμένο λάδι και μύρο.
Κάτι τελευταίο! Τι φοράει ο νονός ή η νονά; Εδώ πάμε στα ακόμα πιο διασκεδαστικά της υπόθεσης, δεν είναι υποχρέωση αλλά όσο να πεις γίνεσαι πνευματικός γονιός, μπορείς να το ζήσεις και λίγο πιο έντονα από μία απλή ενδυμασία μίας οποιασδήποτε εκδήλωσης.